Gezondheid

De Nederlandse Vereniging "LANGHAAR" monitoort de gezondheid van het ras voortdurend en is daarover in gesprek met fokkers, dierenartsen, onderzoekers en liefhebbers.

Over de gezondheid van uw hond is op internet veel informatie te vinden. Wij zullen ons hier beperken tot wat algemene informatie. Wanneer het nodig is zullen we deze informatie aanvullen of wijzigen.

Bij het fokken van rashonden is natuurlijke aanleg erg belangrijk. Rassen zijn allemaal ontstaan door het zeer selectief fokken met ouderdieren. Bij het ontstaan van veel rassen zien we dan ook veel inteelt in het begin. Dat is bij de Duitse Staande Langhaar niet anders. Wanneer een ras langer bestaat en het steeds beter mogelijk is om familieverbanden in de fokkerij te vermijden is dat belangrijk om het ontstaan of verergeren van erfelijke aandoeningen te voorkomen. Fokkers kunnen dat doen door het inteeltpercentage en het percentage voorouderverlies gunstig te beinvloeden. 

Het aantal voorkomende erfelijke afwijkingen bij de Langhaar is niet groter dan bij andere rassen. In het fokbeleid kunt u het advies van de vereniging aan de fokkerij terugvinden.

Sponsoren

BiofoodEnergique