Nederlandse Vereniging "LANGHAAR"

AANSCHAF VAN EEN PUP

U heeft gekozen voor een Duitse Staande Langhaar en bent nu op zoek naar een leuke pup?

De keuze voor een fokker kan best lastig zijn en misschien weet u nog niet helemaal waar u op moet letten of welke vragen u, aan de fokker, zou kunnen stellen. Daarmee helpen wij u graag op weg.

Om te beginnen is het verstandig u te verdiepen in het ras en het fokbeleid van de vereniging. Het fokbeleid geeft richting aan de fokkers en daarin zijn de belangrijkste rastypische problemen beschreven.

Het fokken van honden is geen exacte wetenschap. Uit een kampioenschapsreu en teef komen niet automatisch kampioenen voort en hoewel van sommige aandoeningen wel een vermoeden van erfelijke belasting bestaat is het meestal niet duidelijk hoe die vererving precies verloopt. Het fokken van rashonden is geen optelling van uitslagen en erfelijke factoren maar ook het inteeltpercentage en voorouderverlies dienen in de overweging van een dekking meegenomen te worden evenals bijvoorbeeld de karaktereigenschappen en de grootte. Fokkers zijn doorgaans veel tijd kwijt met de selectie van de ouderdieren en zullen u daar graag uitgebreid over informeren. 

Wanneer u het fokbeleid van de vereniging heeft gelezen kunt u goed voorbereid op zoek naar een fokker die goed bij u past. Daarbij kunt u gebruik maken van het overzicht van de nesten die worden verwacht. Het is goed mogelijk dat er nog pups beschikbaar zijn uit de nesten die al zijn geboren dus vergeet dat overzicht niet. Tot slot vind u een lijst met, bij de vereniging aangesloten, fokkers. Veel fokkers hebben ook nog een eigen website waar u nog aanvullende informatie kunt vinden. De vereniging heeft niet meer gegevens dan op deze website zijn vermeld dus het heeft geen zin contact op te nemen over toekomstige nesten of de kwaliteit daarvan. 

De aanschaf van een Duitse Staande Langhaar is niet iets dat op een dag besloten wordt dus ook de keuze voor een fokker of een nest zal niet van de ene op de andere dag worden afgerond. Veel goede fokkers hebben een wachtlijst en de natuur laat zich ook niet dwingen. Wanneer u graag op 5 december een pup wilt of op de verjaardag van uw zoon of dochter is de keuze voor een Langhaar misschien niet de beste keuze. Sommige fokkers fokken primair werkhonden en geven, bij de selectie van pupkopers, voorrang aan jagers of voorjagers. 

Wanneer u graag meer fokkers op één dag wilt spreken of veel Langharen op één dag bij elkaar wilt zien bent u natuurlijk van harte welkom op één van de activiteiten die de vereniging organiseert. Met name de WGT, de fokkersdag en de tentoonstellingsclubmatch zijn daarvoor zeer geschikt. 

Word nu lid van de nederlandse vereniging langhaar

Ik word lid!