Verslag jeugd veldwedstrijd Reimerswaal 17-04-2019

Het was prachtig weer, het leek haast zomer, toen de jonge honden aan de beurt waren voor hun voorjaars veldwedstrijd van de Langhaar vereniging.
Twaalf honden was het maximum aantal deelnemers en er waren ook twee reserve deelnemers. En dat laatste kwam goed uit, want die konden alsnog meedoen omdat er twee honden niet present waren.

De wedstrijdleiding en het wedstrijdsecretariaat waren in handen van Ad van der Sluijs en Roelien Dalemans. Zij werden geassisteerd door Minette de Jonge, die “stage” liep als lid van de Veldwerkcommissie.

Na een korte introductie door Ad, waarbij hij de Jachtcombinatie Kruiningen in de persoon van Piet de Visser hartelijk dankt voor de gastvrijheid in hun veld vertrekt de stoet auto’s naar de plaats waar de eerste lopen zullen plaats vinden.

We zien al spoedig wat hanen die zich uit de voeten maken, maar dat doen ze gelukkig niet allemaal, want de derde combinatie scoort een mooi punt. En dat was nog niet makkelijk, de wind is zwak, draait en dwarrelt, maar de hond past zich prima aan de omstandigheden aan.

Er zitten niet alleen fazanten, maar ook veel hazen. Dat betekent dat de honen veel verleiding hebben en nog niet alle honden weten de hazen altijd te respecteren. Maar daar zijn het misschien ook nog jonge honden voor, het spel met de wind is immers een delicaat evenwicht tussen zelfstandig jagen en voldoende appèl.

Maar de jeugdigheid van de honden staat een mooi samenspel tussen een aantal voorjagers en hun hond niet in de weg. Hun band met de hond is soms prachtig om te zien.

Soms moet een combinatie een tweede loop krijgen om een kans op een punt te hebben. Soms is het andersom: dan maakt een combinatie binnen anderhalve minuut een punt en is een tweede loop nodig om de veldaanpak en kophouding te beoordelen. Maar dat was ook OK en later blijkt Bianca Kuipers met Lavita-Lieve daarmee een eerste plaats met een U te hebben verdiend.

In de nabespreking memoreert Walter Klijsen, met Erik Mulders die aspireert, vandaag keurmeester, de prestatie van vandaag. Mooie wildstand, mooi hondenwerk, maar hij benoemt wel een aandachtspunt. En dat is het gebrek aan vaardigheid van sommige voorjagers, dat in een enkel geval zelfs een (hogere) kwalificatie van in de weg stond.

Plaatsing Beoordeling Naam Hond Voorjager
1 U Laviata-Lieve van het Grubertal JW 17 NJK DSK Bianca Kuipers
2 ZG Cosme de Monte Ricon Epagneul Breton C. van Gerwen
3 G Toots van de Vlasroot Cesky Fousek Ellis Olde Bolhaar
  G Noa van de Kreppelse Heide DSL Rudy Blommaert

Verslag: Theo Meuwese

Foto's

Totale uitslag

Sponsoren

BiofoodEnergique