Verslag OWT 2019 te Dongen

Verslag OWT 2019 te Dongen

Op zaterdag 25 mei  2019 werd de jaarlijkse Orweja Woking Test (OWT) van de Nederland Vereniging Langhaar(NVL) voor de vijfde keer inmiddels gehouden op de mooie terreinen van hondenschool Rinus Biemans. Het was de elfde maal dat de NVL een OWT voor staande honden en spaniels organiseerde. Er waren helaas veel afmeldingen in de weken na de aanloop van de wedstrijd. Uiteindelijk starten we slechts met 23 honden. In de Novice klasse verschenen slechts vijf voorjagers met hun honden. Dit is tot op heden de magerste opkomst, heel erg jammer. We hebben bijna meer trouwe helpers dan deelnemers. Helpers Johan, Ad, Gerard, Koen, Mark, Bart, Anne, Kees, Bert nogmaals hartstikke bedankt.

De gedelegeerde en tevens keurmeester voor deze dag was Johan Folmer bijgestaan door slechts een tweetal keurmeesters Cor Woets en Jos Waltmans, het merendeel vertrouwde gezichten. Dit jaar was door de magere inschrijvingen een keurmeester van de lijst gehaald. Dat is jammer, we hebben de mogelijkheid, op de terreinen van Rinus in Dongen, een OWT voor 60 deelnemers te organiseren. Die houden we dan maar tegoed.  

Het was een leerzame dag voor veel voorjagers, waarbij wederom diverse (bijzondere maar eerlijke) aspecten zijn gepasseerd. De (beginnende) voorjagers in startersklasse hebben talentvolle honden in hun handen, maar dienen met name nog wat te schaven aan de handling en het rustig voorjagen van de honden. Er mag meer dan sommige voorjagers denken. Je mag ingrijpen op sommige momenten wanneer het noodzakelijk is. Het kan je weliswaar punten kosten maar geeft je wel een positief resultaat en daar is het uiteindelijk om te doen. De hond dient dan wel te luisteren, eigenlijk is dit het basis  appel wat je van iedere hond verlangd.

In de open klasse werd mooie hondenwerk getoond.  Het niveau van deze honden was op een aantal proeven zeer goed. Ook de sportiviteit onder de deelnemers was gemoedelijk en erg prettig. We zien hier dat ook staande honden en/of spaniels met een goede voorjager het niveau van de retrievers, de specialisten na het schot, kunnen benaderen en zelfs kunnen overtreffen. We gaan het zien in de OWT finale op 15 juni 2019 te Klundert.

Als organisatie kijken we terug op een mooie en geslaagde wedstrijd, waarbij de resultaten  wat zijn tegengevallen met name in de novice klasse.  We waren rond half drie klaar met de wedstrijd en rond half vier werd de uitslag bekendgemaakt.
Er zijn op het eind van de dag  zeven certificaten uitgereikt, drie bij de startersklasse en vier certificaten bij de open klasse.

 

Uitslag OWT 25 mei 2019 te Dongen

Klasse Open:    
  1. Bako Barat Az Elet HSVD eig / vjg Eric Ouweneel  90 pnt
  2. Lillebrusen ‘Bjarki DSL eig / vjg Marty Vreugdenhil-UIl  87 pnt
  3. Jette vh Eppenzolder DSL eig / vjg Wilma Rodenburg 77 pnt
  4. Ned/Int. Kamp. Flo des Terres D’argos VWK 18 EP eig / vjg Daphne Horsch 75 pnt
           
Klasse Starters:    
  1 Freddy van de Peelbaan ESS eig / vjg Hans Bon 89 pnt
  2 Green Socks Shine Like a Star IWS eig / vjg J.M. Roeterdink 87 pnt
  3 Beau DSL eig / vjg Gerard van Bragt  84 pnt

De complete uitslag op Orweja  en foto's

John van Steen

Sponsoren

BiofoodEnergique