Nieuws

Verslag Jubileum feest 18 mei 2019

Werkgroep 100-jaar
26 mei 2019
Feest  Nederlandse Vereniging “LANGHAAR” bestaat 100 Jaar
Waar: De Waltakke, Bolsbeekweg 7, 7241 PH Lochem
Wanneer: 18 mei 2019

 

Viering 100 jaar Nederlandse Vereniging “Langhaar”

 

Impressie van een zeer geslaagd feest NVL

 

Het feest heeft gebracht waar de Jubileumcommissie de aandacht op had gevestigd. Ons doel was een toegankelijk feest neer te zetten voor iedereen. Geen drempel en geen competitie. Ook niet leden waren van harte welkom. Daarnaast wilden we de kwaliteiten van de Duitse Staande Langhaar laten zien. Als jachthond, wedstrijdhond, sporthond, kindervriend of hond om mee te nemen op lange wandelingen. Een Langhaar heeft veel energie en werkt graag voor zijn baas.

De weergoden waren ons goed gezind. Een prachtige voorjaarsdag met een aangename temperatuur voor hond en baas. De locatie was perfect. In de omgeving van Lochem ligt De Waltakke omringd door velden, bosschages en waterpartijen. De plek om verschillende Workshops uit te zetten zonder dat ze elkaar in de weg zaten.

Aan de voorkant van het terrein was de verzamelplek ingericht met verschillende kraampjes en restaurant.  Al gauw melden de deelnemers zich. Ze werden hartelijk ontvangen met een programmaboekje en consumptie met gebak.

De dag werd om 10 uur geopend door Erwin Siebers met een korte toespraak en de Jachthoorngroep “De Blattbloasers” gaf een optreden. Het was voor hen de première van

de “Deutsch- Langhaar- Fanfare” waar ze een jaar lang op hadden geoefend. We konden genieten van een uitgebreid optreden. Het gebruik van de Jachthoorn in de jacht werd uitgelegd. De Blattbloasers bleven aanwezig tot 12 uur en hebben op verschillende plekken hun klanken laten horen.

 

“de Blattbloasers “van Twickel op het 100 jarig jubileum Ned. Vereniging Langharen

Wij zijn een groep jachthoornblazers uit het mooie Twickel bij Delden. Geen muzikanten maar jagers die muziek trachten te maken, om zo een prachtige traditie in ere te houden.

We waren zeer verheugd met de uitnodiging om zaterdag 18 mei j.l de jubileum dag te openen met onze jachthoorns. De uitnodiging kwam gelukkig net op tijd, zodat we nog “Deutsch- Langhaar- Fanfare” voor jullie konden instuderen. Deze primeur leek ons wel passend bij zo’n mooi feest. Want een feest, dat was het! Goed georganiseerd en tot in de puntjes verzorgd. Hoe ze het gedaan hebben weten wij niet, maar zelfs de zon was aanwezig!  Op het ruime plein was een hartelijk onthaal. Ook hebben we genoten van de leuke kraampjes die verschillende producten boden waar we als jachthond bezitters wat aan hebben. Gedurende de ochtend hebben we ook op andere locaties nog wat jachtnummers laten horen. Bij de workshop zweetwerk van Will Dokter was dit het meest gepast. Tenslotte is het goed gebruik om bij het gevonden stuk een doodsignaal te laten horen als eerbetoon aan het gestorven dier. Tussen het blazen door ontstonden er ook leuke gesprekken met leden en andere belangstellenden. Kortom, we vonden het een gezellige ochtend. Een enkele blazer is tot aan de BBQ gebleven omdat ze op de een of andere manier betrokken zijn bij deze vereniging en haar prachtige honden. Nogmaals dank dat we deel uit mochten maken van deze geslaagde dag!

 

De Jubileumcommissie had gekozen voor Workshops zonder voorinschrijving . Dat resulteerde soms in wachtrijen maar de sfeer was gemoedelijk en er werd gezellig bijgepraat. Ook is gekozen voor geen wedstrijdelement. Gewoon een dag van samenzijn en gezelligheid. Onze hoop was dat het feest aan verbinding zou bijdragen.

Er waren Workshops veldwerk, zweetwerk, proeven, ringtraining, hoopers, agility en doggydance. Opvallend was dat er werd gekozen voor de Workshops waarin je de Langhaar aan het werk kon zien. En dat deden de Langharen. Op alle verschillende onderdelen lieten ze zien een allround jachthond te zijn die met plezier werkt zowel voor als na het schot. Ook bij het zweetwerk lieten ze hun kwaliteiten zien.

Er waren veel jonge honden aanwezig waarvan de meeste het werk moeiteloos lieten zien.

De deelnemers waren een mooie mengeling van jong en oud. Er zijn vast wel veel nuttige adviezen uitgewisseld.

 

Om 10.30 uur werd de eerste ronde Workshops gestart verdeeld over het terrein. Langslopend zag je het enthousiasme van de deelnemers. Het liep vanzelf en het was aan degene die de Workshops gaven toevertrouwd hun eigen aanpak te gebruiken.

Steeds meer mensen stroomden binnen en gingen na het genot van een consumptie en gebakje kijken waar en wat er te doen was.

Rond 12.30 verzamelden we ons bij het verzamelpunt om te genieten van een lunch na een fotosessie van Henk Eggink waarbij hij vakkundig de kinderen met hun Langhaar heeft vastgelegd. Na de lunch begon de tweede ronde Workshops gevolgd door een groepsfoto om 16 uur. Arista fotografie heeft tijdens de Workshops werkende Langharen op de foto gezet. Veel dank aan Henk en Anita voor jullie inzet.

 

Cor Woets keurmeester veldwerk gaf Workshop veldwerk

Een van de activiteiten die de NVL presenteerde, was de “Langhaar” als voorstaande hond. “Het Spel op de Wind”. De staande hond die het veld afzoekt, het veerwild vindt en voor staat. Het moeilijkste deel voor de voorjager om zijn hond  daarin te ontwikkelen en te begeleiden. De staande hond dient hiervoor een maximale speelruimte te krijgen in zijn ontwikkeling. De voorjager weet namelijk niet waar het wild zich bevindt en hoe het zich verplaatst. De hond zal dit helemaal alleen uit moeten zoeken en toch contact met zijn voorjager houden/accepteren.

Om als voorjager die kennis en ervaring te ontwikkelen, kan de ondersteuning van een instructeur heel effectief zijn. Opvallend was op deze dag dat er nog steeds “Langhaar” voorjagers  zijn, die heel graag hun kennis en ervaring willen doen groeien. Opvallend was de interesse van meerdere mensen voor dit deel, ondanks het feit dat een aantal voor dit werk niet de gelegenheid hadden.

 

Iris Erkelens & Yvonne van Houten gaven Workshop proeven

Jachthondentraining AA en Hunze

Voor het 100-jarig bestaan van de Langhaar vereniging was ik gevraagd om een aantal jachthonden proefjes uit te zetten. Aangezien wij zelf drie Duitse langharen hebben kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Dus vroeg uit de veren om samen met Yvonne van Houten richting De Waltakke in Lochem te rijden.

Daar aangekomen kregen we een mooi veld toegewezen met een leuke waterpartij en wat heuveltjes.

De proefjes bestonden uit: Aangelijnd en los volgen, houden van de aangewezen plaats, zit en voorkomen op bevel, markeerapport over water op de heuvel, apport uit diep water en verloren apport. In de middag hebben we nog een verre markeer toegevoegd van de Air & GO. We hadden geen idee hoeveel mensen zouden meedoen, maar wat waren we blij verrast over zoveel enthousiasme. Om 10.30 uur begonnen we met de eerste combinatie en om 16.00 uur waren we klaar. Geweldig om zoveel leuke mensen en vooral goed werkende honden te zien. De leeftijd van de honden liep uiteen van 1 tot 10 jaar en bijna allemaal hebben ze alles binnen gehaald, ook het volgen, voorkomen op de fluit en down liggen ging heel erg goed, zodat iedereen met een diploma naar huis ging.

Het markeren met de Air&Go was een apart onderdeel en een echte uitdaging voor bijna alle honden. Het is toch wel erg wennen als er geen helper in de buurt staat waar de dummy valt. De honden moesten nu heel goed kijken en onthouden en de meeste honden hadden hier erg veel moeite mee. De mensen vonden het geweldig en menigeen ging voor een tweede beurt.

Yvonne en ik hebben een geweldig mooie dag gehad. Alles was goed georganiseerd, de mensen waren enthousiast het weer was super en de BBQ na afloop was goed verzorgd.

 

Will Dokter gaf Workshop zweetwerk “Hoge Lage Jacht”

Een aantal maanden geleden werd ik benaderd om bij de workshop van het 100-jarig bestaan van de Duitse Staande Langhaar, het zweetwerk op mijn schouder te nemen.

De dag ervoor heb ik het spoor uitgezet op het perceel dat ik toegewezen kreeg. Oké dacht ik, had het groter in mijn gedachten, maar we doen ons best. Ben gaan lopen en hoe verder ik het perceel inliep hoe spannender het begon te worden. Verse krapplekken, een door een vos vermoorde duif, verse wissels en veel verschillende vegetaties. Een heel interessant spoor vond ik zelf.

Nadat ik het grof uitgezet had, ben ik het opnieuw gaan lopen en heb gelijk gedruppeld met Ree-zweet. Een spoor van plm. 600meter. Tevreden reed ik naar huis terug.  Auto ingepakt en op tijd naar bed, want de volgende morgen was het weer vroeg dag voor mij en mijn teckel-mannen. 

De volgende morgen, auto neergezet en mijn wimpel van Nazoek en Zweetwerktraining “Hoge Lage Jacht” kreeg gelukkig hulp van de organisatie, die het met de hamer in de grond hebben gehamerd. Snel weer naar de overkant gelopen, met de jachthoorn onder de arm, waar de opening plaats vond, en waar we, de jachthoornblaasgroep “Blattbloasers”, de Duitse Langhaar fanfare moesten spelen. Daarna terug naar het perceel waar het zweetspoor lag.

Tot mijn verbazing stond er al een lange rij te wachten. Wow dacht ik, dat wordt hard werken vandaag Will. Wat een belangstelling. Ik had al ervaring met de Duitse Langhaar op het zweetspoor, rustige werkers, leergierig en een super neus. Direct begonnen, de eerste ging, na wat uitleg over lijnwerk en wondbedden van start. Het waren die dag allemaal voorjagers die het zweetwerk voor het eerst deden. Helemaal mijn ding. De honden gingen, na gezekerd te hebben op de aanschotplek, aarzelend van start. Omdat ik beide moest helpen, voorjager en hond, ging het na 50 á 100 meter beter met het lijnwerk van de voorjager en met de spoorvastheid van de hond. Zo’n 10 meter voor de wondbedden vertelde ik tegen de voorjagers waar het heen ging. Het is de eerste keer voor beiden, dus het moet leuk blijven en ze moeten succes hebben bij het vinden van het verwond (Ree), wat ik aan het eind van het spoor heb neer gelegd met de breuk erop. Geholpen bij het verwijzen van de wondbedden/haken en de verwijspunten die ik verdeeld had over het spoor. De honden hadden maar een half woord nodig, na 1x hulp met verwijzen, hebben ze daarna allemaal de verwijspunten verwezen. Zo knap van de honden. De voorjagers natuurlijk helemaal trots en in de gloria. Geweldig!

Het was een succes, het zweetwerk die dag. Er bleven voorjagers komen. Maar 10 minuten voor het eind van het programma moest ik zeggen: Er kan nog één voorjager starten. Ik had natuurlijk de nodige meters wel in de benen en het is heel intensief lesgeven. Je moet de voorjager helpen maar ook de hond bijstaan. Ik heb genoten van het enthousiasme en de trotse eigenaren van de Duitse Staande Langhaar. Het zijn echte allround honden. Wees zuinig op deze speurders.

 

De dag werd afgesloten met een goed verzorgde BBQ waarna wij allen tevreden huiswaarts keerden. Hondjes en deelnemers moe maar voldaan.

 

Jubilleumcommissie 100-jaar NVL

Anita Vankan

Annette Peereboom

Willy van Rongen

 

Leuke video impressie van het jubileum door Raymond Janssen en Marietta Elsborg