Teken

Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang. (Een filmpje van een teek.)

Waar zitten de teken op de hond?
Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Hoe groot is een teek?
Een teek kan heel klein zijn (1 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De Volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad onstaat de volwassen teek (8 potig). 

In welke periode komen teken voor?
Bij teken zag je vroeger vaak pieken in het voor- en najaar, maar er komen nu meer teken voor dan vroeger en gedurende het gehele jaar moet je erop bedacht zijn.

Diagnose
Het vinden van teken op het lichaam geeft uiteraard de diagnose. Een tekenbeet gaat zelden gepaard met jeuk. Er kan een rode, wat gezwollen plek ontstaan op de plek van de tekenbeet, deze trekt na een paar dagen weg. De geirriteerde plek is echter niet het hoofdprobleem. Dat teken ziektes kunnen overbrengen is een veel groter probleem.

Haal de teek binnen 24 uur van uw hond !

Therapie
Controleer uw huisdier dagelijks op teken en verwijder ze direct. Controleer na een wandeling in een bossige omgeving niet alleen uw hond, maar ook uzelf. Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur nadat deze zich vast heeft gebeten verwijderd wordt, dan is er namelijk nog geen verbinding tussen de gastheer en de maag van de teek.
Er worden dan nog geen ziek makende bacterien of andere ziekteverwekkers overgebracht.

Hoe moet de teek verwijderd worden?
De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje of een haakje. Gebruik géén spiritus, alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek weggehaald heeft ontsmet dan de plek waar de teek gezeten heeft, met alcohol, spiritus of chloorhexidine.
Let op: draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Dan komen de monddelen los uit de huid. Indien u te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Hierop kan een ontsteking ontstaan.

Ziekten door teken overgebracht.
Teken kunnen helaas diverse ziektes overbrengen. 

Lyme disease
De Nederlandse teek, de Ixodus ricinus of bruine schapenteek, kan de bacterie Borrelia burgdorferi of de verwekker van Lyme disease overbrengen.

De Zuid Europese teken, de Dermacentor-teek en de Rhipicephalus-teek kwamen tot voor kort alleen in landen rond de Middelandsezee voor, echter deze gevaarlijke teken zijn ook in Nederland opgedoken. De Dermacentor brengt de ziekte Babesia en de Rhipicephalus brengt de ziekte Erhlichia over.

Autochtone Ehrlichiose
Rhipicephalus teken die tot nu toe alleen in het buitenland voorkwamen worden in toenemende mate aangetroffen op honden die nooit in het buitenland zijn geweest. Deze teken brengen ehrlichiose over, een serieuze ziekte die te herkennen is aan bloedingen, koorts, gewichtsverlies en apathie

Autochtone Babesiose
Honden die nooit naar het buitenland zijn geweest worden besmet met ziektes die normaliter alleen in Zuid Europa voorkomen!
De Dermacentor reticulatus is inmiddels zo vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Deze teek draagt babesiose over, een ziekte die te herkennen is aan koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling is babesiose fataal voor de hond.

Preventie
Er zijn veel middelen beschikbaar die in meer of mindere mate effectief zijn. Deze middelen varieren van halsbandjes tot medicijnen. 

Sponsoren

BiofoodEnergique