Zelfonderzoek SKK
Schildklierkanker bij de Duitse Staande Langhaar (DSL)
De afgelopen jaren is in Nederland bij een relatief groot aantal Duitse Staande Langharen schildklierkanker ontdekt, waarbij stamboomonderzoek liet zien dat al deze honden via vader en/of moeder afstamden van een paar gemeenschappelijke voorouders. In enkele nestjes heeft zelfs tot het gehele nest van de honden schildklierkanker gekregen. Dit alles was een aanwijzing voor een erfelijke oorzaak.
Vroege detectie van schildklierkanker.
Zelf kunt u veel betekenen in de vroege detectie naar schildklierkanker bij uw hond. Wat u kunt doen is:
- Bij de jaarlijkse vaccinatie uw dierenarts laten voelen naar de schildklier.
Vraag hier zelf duidelijk om, de meeste dierenartsen doen dit nog niet routinematig. - U kunt zelf voelen naar de schildklier.
Dit doet u als volgt: Laat uw hond staan of zitten, houdt de kop recht vooruit en voel in de hals langs de luchtpijp. Sta hierbij naast uw hond. U kunt de tumor herkennen wanneer u een zachte verdikking links en/of rechts halverwege de luchtpijp voelt. De verdikking is niet pijnlijk.
Een gezonde schildklier is NIET te voelen!
Klachten bij schildklierkanker
Wanneer een DSL wordt aangeboden bij de dierenarts is de voornaamste klacht dat er een niet pijnlijke verdikking wordt gevoeld in de hals regio. Ook worden er (in mindere mate) klachten gezien in de vorm van slik- of ademhalingsproblemen. Dit wordt veroorzaakt door de vergrote schildklier die op de luchtpijp en slokdarm drukt.
De veranderde schildklier kan soms ook te weinig schildklierhormoon produceren. Verschijnselen hiervan zijn: vachtproblemen in de vorm van doffe, pluizige vacht en soms ook kale plekken. De hond kan slomer zijn en minder uithoudingsvermogen hebben.
Diagnose schildkliertumor
Wanneer een verdikking(en) langs de luchtpijp wordt gevoeld, is het advies om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan dan bevestigen of het mogelijk om een schildkliertumor gaat of niet.
Veel dierenartsen willen graag in de dikte prikken om hier wat cellen uit te halen om te “bewijzen” dat het daadwerkelijk een schildkliertumor betreft. Het advies van ons is, om dit zeer zeker niet te doen. Een schildklier is een bloedrijk orgaan waardoor er heel vaak bloed wordt aangeprikt en de uitslag dan hematoom ( = bloeduitstorting) is. De kans op een foutieve diagnose is daarom erg groot.
Behandeling schildkliertumor
Wanneer er door de dierenarts vermoedelijk schildklierkanker is vast gesteld bij uw hond zijn er verschillende opties waarvoor u kunt kiezen:
De meest voorkomende behandeling is medische beeldvorming (CT-scan/echografie) met aansluitend chirurgische verwijdering van de schildklier(en).
Een CT-scan of echo wordt gemaakt om te zien hoe groot de schildklieren zijn en of ze zijn ingegroeid in de bloedvaten. Wanneer dit het geval is, is chirurgische verwijdering uitgebreider. Ook wordt er gekeken of er in de borstkas uitzaaiingen zijn.
Indien er geen chirurgie wordt gedaan, kunnen de schildklieren blijven groeien wat uiteindelijk ademhalings- en slikmoeilijkheden zal opleveren.Wanneer de CT-scan of een echo gemaakt is, gaat de hond door naar de operatiekamer waar aansluitend de chirurgische verwijdering van de schildklier(en) plaats vindt. De hond kan dezelfde dag weer met de eigenaar naar huis toe.
Nabehandeling schildkliertumor
De nabehandeling voor een schildkliertumor hangt af van het feit of er 1 of beide schildklieren zijn verwijderd.
- Wanneer er één schildklier is verwijderd:
Dan wordt standaard pijnstilling meegeven voor een aantal dagen. Verder moet in de gaten worden gehouden of de wond mooi geneest. Bij complicaties kan een antibioticum worden gegeven. De schildklier die niet is verwijderd moet blijvend worden gevolgd, hier kan zich nog altijd een tumor in ontwikkelen. - Wanneer beide schildklieren zijn verwijderd:
Dit is voor de eerste dagen gedeeltelijk gelijk aan verwijdering van 1 schildklier. Daarnaast krijgt de hond ook nog levenslang medicatie mee. De hond kan hiermee prima leven, mits de hond goed wordt gevolgd door een dierenarts, d.m.v. beperkte bloedonderzoekjes.
Bij vragen neem contact op met AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen; dzzv.contact@anicura.nl of 0115-619628 en vragen naar Annette Burm, Mariska de Ruijsscher of Marianne de Ridder.